Učestala pitanja

Kakva je razlika između rezervacije putem interneta i rezervacije u putničkoj agenciji?

Na našim internetskim stranicama www.odmaram.com i www.rajski-maldivi.com nudimo identična putovanja i to po istim cijenama kao u turističkoj agenciji. Rezervacijski sistemi za prikaz ponuda i rezervacije aranžmana putem naših internetskh stranica i rezervacijski sistemi koje koristimo u poslovnici jednaki su.

Prednost internetske rezervacije jest da možete svoj odmor, putovanje, krstarenje ili avio karte rezervirati iz ugodne kućne fotelje, 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Osim toga uštedite troškove rezervacije koji prilikom rezervacije u poslovnci iznose 15 EUR, a osim toga ne trebate tražiti parkirno mjesto.

Kako rezerviram i platim?

Pomoću tražilice na internetskoj stranici ili pretraživanjem naše ponude potražite ponudu koja vam odgovara. Na stranici gdje je predstavljena ponuda koja odgovara vašim kreiterijima, odabarite datum i započnite rezervaciju klikom na dugme Dalje.

Rezervacija je brza, sigurna i jednostavna. U rezervacijski obrazac jednostavno unesite tražene podatke i rezervaciju potvrdite klikom na dugme Rezerviraj sada.

Uplatu ćete izvesti na naš TRR na temelju ponude koju ćemo vam poslati na vašu e-adresu u roku nekoliko minuta nakon zaključene razervacije.

Kakve su mogućnosti plaćanja?

Odaberite način koji vam najviše odgovara.

Uobičajeni način uplatom avansa

Za rezervaciju napravljenu barem 10 dana prije polaska potrebno je uplatiti avans u visini 30% od ukupnog iznosa rezervacije. Ostatak treba platiti 10 dana prije polaska.

Obročno plaćanje (bez kamata)

Prilikom rezervacije plaćate avans u visini 30%, sljedeći mjesec plaćate 100 EUR i sljedeći 50 EUR ..., do 10 dana prije polaska kada je potrebno uplatiti razliku do cjelokupnog iznosa rezervacije.

Uplata odjednom u cijelosti

Ako želite, možete svoj odmor platiti jednokratnom uplatom u cijelosti.

Podatke potrebne za uplatu dobit ćete na svoju e-adresu prilikom zaključivanja rezervacije.

Uplatu na poslovni račun Potuj nekam, d.o.o., možete izvršiti u vašoj najbližoj poslovnici banke ili pošte ili putem vaše e-banke.

Mogu li dobiti kakav popust ako platim sve prilikom rezervacije?

Obzirom da su sve objavljene cijene transparentne, te ih sukladno ugovoru s našim partnerima ne smijemo mijenjati, plaćate objavljenu cijenu organizatora putovanja u cjelosti. Nemamo i ne možemo vam priznati popust na cjelokupnu uplatu odnosno plaćanje unaprijed. Uobičajena poslovna praksa je da se iznos odabranog aranžmana sa svim uključenim popustima (kao što su first ili last minute te razne posebne i akcijske ponude) plaća po sistemu 30% na dan razervacije, dok je ostatak potrebno platiti najkasnije 15 dana prije polaska (ako nije od strane organizatora putovanja određeno drukčije).

Što je potvrda o uplati i kako ju pošaljem?

Rezervacija je fiksno potvrđena tek nakon primitka iznosa ili vaše potvrde o uplati.

Kao dokaz o uplati smatra se:

 • fotokopija ili scan plaćene uplatnice
 • snimak ekrana (print screen) uplate internet-bankarstvom

Dokaz o obavljenoj uplati pošaljite na e-adresu rezervacije@odmaram.com ili faksom na broj 01 600 80 37.

Da li dobijem račun za uplatu arnžmana?

Nakon uplate odabranog aranžmana u najkraćem mogućem vremenu (obično još isti dan) dobit ćete račun za obavljenu uplatu.

Ne mogu naći traženi aranžman. Što mi je činiti?

Moguće je da ste unijeli pretraživanje kojemu ne odgovara nijedan aranžman. Ako ste unijeli sve tražene parametre i nema odgovarajućih aranžmana, na strani rezultata/ponuda ispisat će se da nijedna ponuda ne odgovara vašim kriterijima traženja te će vam ponuditi alternativne mogućnosti/ponude.

U slučaju da unatoč pretraživanju alternativne ponude nema rezultata, predlažemo da ponovite pretraživanje s nekoliko širim terminom i/ili ispustite koji od manje važnih kriterija. Ako uprkos tome još uvijek ne možete pronaći odgovarajuću ponudu, nazovite nas na 01 35 35 385 ili nam pošaljite e-poruku na info@odmaram.com i potrudit ćemo se da vam pronađemo najoptimalniju ponudu.

Što su Economy (Best price, ruleta, Jolly, Promo, Spar) sobe?

U nekim turističkim objektima organizatori putovanja nude sobe ove vrste po naročito povoljnoj cijeni. Oprema ovih soba najčešće odgovara nešto nižoj kategoriji sobe odabranog objekta, zato prilikom rezervacije nije moguć zahtjev odnosno želja za određenom kategorijom sobe.

Sobe se mogu nalaziti na manje poželjnim lokacijama (soba iznad diskoteke, iznad kuhinje, praone, soba s pogledom na parkiralište, uz dizalo, u nešto udaljenijem dijelu hotela, sobe koju su udaljenije od restorana, bazena, …). Najčešće se radi o nešto manjim sobama s užim francuskim ležajem (širine 130-160 cm) koje su namijenjene smještaju za najviše dvije osobe. Naknadna promjena sobe ovog tipa u samom hotelu moguća je samo uz doplatu i ovisi o slobodnim kapacitetima hotelijera.

Jesu li moji podaci sigurni?

Svi vaši podaci koje nam pošaljete tijekom postupka rezervacije na našoj internetskoj stranici, zaštićeni su pred zloupotrebom i bit će čuvani sukladno zakonu, dok je njihova upotreba ograničena na potrebe provođenja rezervacije u vašem imenu. Podatke o nositelju rezervacije i putnicima proslijedit ćemo samo organizatoru putovanja za potrebe rezervacije i ugovornoj osiguravajućoj kući na potrebe sklapanja odabranog osiguranja.

Tvrtka Potuj nekam, d.o.o., služi se suvremenom i sigurnom informacijskom tehnologijom i drugim sigurnosnim sistemima koji sprječavaju bilo kakvu upotrebu vaših podataka koja je u suprotnosti sa svrhom njihovog sakupljanja i/ili eventualne zloupotrebe od strane neovlaštenih osoba.

Pri svojem radu poštujemo i dosljedno se držimo svih važećih zakonskih obaveza koje nam nalažu:

 • Zakon o zaštiti osobnih podataka (Zakon o varstvu osebnih podatkov) (ZVOP-1, (Ur.l. RS, br. 94/2007-UPB1),
 • Zakon o elektroničkim komunikacijama (Zakon o elektronskih komunikacijah) (ZEKom) (Ur. l. RS br. 13/2007-UPB1),
 • Zakon o poštanskim uslugama (Zakon o poštnih storitvah) (ZPSto-1) (Ur.l. RS br. 102/2004- UPB1),
 • Zakon o zaštiti potrošača (Zakon o varstvu potrošnikov) (ZVPot) (Ur.l. RS br. 98/2004-UPB2) i
 • Zakon o elektroničkom poslovanju na tržištu (Zakon o elektronskem poslovanju na trgu) (ZEPT) (Ur.l. RS br. 61/2006) te preporuke slovenskog i međunarodnog saveza potrošača.
Mogu li kod vas sklopiti osiguranje za slučaj otkaza?

Naravno. Kod nas možete sklopiti osiguranje rizika od otkaza za vaš aranžman ili kartu za zrakoplov. U suradnji s našim partnerom Zavarovalnico Maribor, d.d., nudimo dva oblika osiguranja rizika otkaza. Možete birati između jednostavnog pokrića i šireg pokrića koje obuhvaća više uvjeta zbog kojih možete otkazati svoje putovanje. Detaljnije informacije možete pročitati u Općim uvjetima Zavarovalncie Maribor za sklapanje osiguranja od rizika otkaza turističkih putovanja koji se nalaze na našoj internetskoj stranici.

Koje podatke moram dati i zašto?

Unijeti morate sve tražene podatke o putnicima (označene zvjezdicom *). Podatke o putnicima zahtijevaju organizatori putovanja, hotelijeri i avioprijevoznici zbog evidencije putnika, izdavanja putnih dokumenata i zrakoplovnih karata, te osiguravajuća društva za sklapanje osiguranja.

Na putovanje bih uzeo kućnog ljubimca. Je li to moguće?

Kućne ljubimce možete uzeti sa sobom samo u slučaju ako vam to dozvoli hotelijer ili avioprijevoznik u slučaju da putujete zrakoplovom. Obično je za domaće životinje potrebna doplata na licu mjesta, a morate ih i prije toga najaviti. To učinite prilikom rezervacije gdje među napomenama navedete o kojoj se vrsti, pasmini i veličini domaće životinje radi.

Gdje i kako dobijem putne dokumente?

Uvjet za izdavanje putnih dokumenata je konačno plaćanje aranžmana po uvjetima plaćanja koji su navedeni u vašoj prijavnici/ugovoru odnosno na računu koji dobijete. Obzirom da u našoj tvrtki brinemo za prirodu i okoliš, putne dokumetne (obavijest o polasku, voucher, avionske karte,…) poslat ćemo vam elektroničkom poštom na adresu koju ste naveli prilikom rezervacije. Ako iz tehničkih ili drugih razloga to ne bi bilo izvedivo, u tiskanom obliku ćemo vam ih poslati na vašu kućnu adresu.

Što je elektronička vozna karta (e-ticket)?

E-vozna karta omogućava brže i ažurnije obavještavanje putnika o eventualnim promjenama, kašnjenjima, otkazivanjima letova i to putem telefonskog poziva, SMS, e-poruke itd.

Elektronička vozna karta (e-ticket) zamjenjuje voznu katru iz papira. Elektronička vozna karta postoji samo u elektroničkom obliku i to na serveru aviokompanije. Preporučljivo je voznu kartu sprintati, iako takva tiskana karta nema nikakve vrijednosti.

Za prijavu na let osim identifikacijskog broja (t.z. confirmation code) koja je jedinstveni dio svake elektroničke vozne karte nužno je potreban osobni dokument.

Jesu li u cijenu ponude zrakoplovom uključene i pristojbe zračnih luka?

Sve paketne ponude na našoj internetskoj stranici bez obzira na to radi li se o odlascima iz Slovenije ili iz zračnih luka u Austriji, Njemačkoj ili Italiji, obično uključuju sve pristojbe zračnih luka i sigurnosne pristojbe kao i eventulane doplate zbog poskupljenja kerozina.

Prije konačne potvrde vaše rezervacije, na našoj internetskoj stranici, telefonom ili putem e-pošte dobit ćete sažetak što je sve uključeno u cijenu odabranog aranžmana.

Što su troškovi prijavnine?

Prema preporuci Udruženja turističkih agencija Slovenije kod prodaje turističkih aranžmana prilikom sklapanja ugovora naplaćujemo prijavninu po važećem cjeniku na dan rezervacije. Radi se o posve uobičajenom i opće prihvaćenom načinu plaćanja troškova koji nastanu agenciji kod posredovanja i rezervacije odabranog aranžmana. Ako rezervaciju odabranog aranžmana izvedete samostalno putem naše internetske stranice, troškove prijavnine ne naplaćujemo.

Vi nas angažirate da za vas na svjetskom turističkom tržištu potražimo najbolju mogućnost za realizaciju željenog putovanja. Ukoliko se složite s ponudom, naručite rezervaciju aranžmana i time platite turističke i/ili ekološke takse (po objavljenim i u tom trenutku važećim transparentnim cijenama koju su preporučne od strane svake pojedinačne države) te troškove prijavnine kao kompenzaciju za naše troškove.

Ti troškovi uključuju:

 • traženje odgovarajuće ponude
 • jamstvo najniže cijene
 • jamstvo kakvoće i pouzdanosti naših partnera
 • svu potrebnu logistiku kod eventualnih kombinacija usluga
 • praćenje vaše rezervacije i informiranje o eventualnim promjenama (npr. promjena timinga avioprijevoznika, eventualne promjene za vrijeme puta, posebne obavijesti s odredišta, itd.)
 • praćenje kvalitetne provedbe vašeg putovanja odnosno odmora za vrijeme vašeg putovanja na odabranom odredištu (pružanje asistencije od strane predstavnika organizatora putovanja)
 • sređivanje svih potrebnih poslova za vaš siguran povratak kući u slučaju nastupanja bilo kakvih nepredviđenih okolnosti (brza evakuacija s odredišta, organizacija izvanrednih povrataka u slučaju iznenadne bolesti ili ozljede – preporučamo osiguranje s asistencijom u inozemstvu,...)
 • intervencija i pomoć kod sakupljanja svih potrebnih dokumenata u slučaju zahtjeva za vraćanje nastalih troškova na putu ili eventualne reklamacije. Sastavljanje pratećeg dopisa i intervencija kod naših partnera s požurnicom da se eventualni spor riješi korektno i čim brže. Obavješćivanje o odgovoru organizatora putovanja ili osiguravajućih kuća.
Što znači 'rezervacija na upit' i zašto je potrebno uplatiti avans unaprijed?

Ako ste odabrali aranžman kod kojeg do polaska odnosno početka aranžmana nedostaje samo nekoliko dana (3-5 dana) ili se radi o odmoru ili putovanju u visokoj sezoni (high season), postoji vrlo velika vjerojatnost da hotel nema više raspoloživih kapaciteta po unaprijed objavljenim cijenama. U tom slučaju hotelijer će vam ponuditi aranžman po višoj cijeni ili će na temelju poslane potražnje (rezervacija na upit – RQ) čak odobriti sobu po istoj, dakle nižoj cijeni. Kad hotelijeru pošaljemo 'rezervaciju na upit', hotelijeru uplatom dogovorenog avansa jamčimo da u slučaju da povtrdi rezervaciju na upit istu prihvaćamo kao obvezujuću.

Ako uprkos primljenoj potvrdi za 'rezervaciju na upit' ipak odlučite da nećete prihvatiti rezervaciju, za vas će nastati troškovi storniranja po općim uvjetima organizatora putovanja.

Pošto su po našem iskustvu mogućnosti za potvrdu 'rezervacije na upit' približno 50%-50%, uvijek ćemo vam ponuditi i alternativne ponude.

Zašto su neki opisi hotela na vašoj stranici na njemačkom jeziku?

Obzirom na našu ogromnu i raznoliku ponudu turističkih aranžmana i uzimajući u obzir da više od 90% svih naših ponuda predstavljaju inozemni partneri, od kojih je najviše njemačkih i austrijskih, veći dio hotelskih opisa na njemačkom je jeziku. Za brzu pomoć kod osnovnog prijevoda preporučamo da skopirate opis hotela i pomognete si Google prevoditeljem ili sličnim besplatnim prevoditeljem. Za detaljniji i točniji prijevod drage ćemo vam volje pomoći.

Što su 'backpacker' ponude i zašto su znatno povoljnje od ostalih ponuda?

Na našoj internetskoj stranici moći ćete u velikom izboru ponuda naći i ponude tipa Go&Flug ili Backpacker ponude (kombinacije za putnike). Te ponude većinom su dosta povoljnije obzirom na to da uključuju samo avionsku kartu s pristojbama i jedno noćenje u hotelu (u nekim slučajevima su moguće i kombinacije s 2 ili 3 noćenja). Koliko noćenja uključuje Backpacker ponuda, obično je vidljivo već po imenu hotela (npr. Go&Flug Bangkok 2N – kombinacija za putnike s ruksakom sadrži avionsku kartu i dva noćenja u hotelu u Bangkoku).

Što je uključeno u cijenu ponuda na našoj internetskoj stranici (kod odmora zrakoplovom)?

Kod aranžmana za odmor zrakoplovom u cijenu su obično uključene sljedeće usluge:

 • avionska karta s odabrane zračne luke do odabranog odredišta i natrag
 • sve pristojbe zračnih luka (pristojbe zračnih luka i sigurnosne pristojbe)
 • asistencija predstavnika organizatora putovanja na odredištu (za aranžmane s polaskom iz Ljubljane je, ako se radi o slovenskim agencijama, na odredištu predstavnik koji govori slovenski ili hrvatski, kod letova iz austrijskih i njemačkih zračnih luka predstavnik govori njemačkim ili engleskim jezikom).
 • transfer zračna luka-hotel-zračna luka (može se dogoditi da transfer kod nekih naročito povoljnih ponuda i kod ponuda koje uključuju redovne zračne linije nije uključen u cijenu ponude. U tom slučaju za transfer se morate dogovoriti sami odnosno vam ga možemo za doplatu urediti mi).
 • odabrana usluga u hotelu (noćenje, noćenje s doručkom, polupansion, puni pansion ili all inclusive).